Hoe kun je duurzaam een badkamer inrichten?
Onze praktische en besparende badkamertips
We gaan ons huis steeds duurzamer inrichten. Met slimme thermostaten en bespaarsystemen, betere isolatie en we proberen allemaal onnodig waterverbruik te beperken. En ja, ook kun je beslist de badkamer duurzaam inrichten. Niet alleen in materialen, maar ook door het toepassen van handige systemen die er nu volop op de markt zijn. Wij geven een aantal tips.
Duurzame materialen voor de badkamerinrichting
Ga je een complete badkamer vernieuwen of renoveren, denk dan eens aan de toepassing van wandtegels, vloertegels en badkamermeubels die met minder belasting voor het milieu zijn geproduceerd. Check bijvoorbeeld op een FSC certificaat, want dat hout is op een verantwoorde wijze beheerd en gekapt. Kies ook voor glas, keramische tegels en natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld steen, want dit kan allemaal volledig worden gerecycled, in tegenstelling tot kunststof materialen. Ook besparende LED verlichting is natuurlijk een must in de badkamer.
Waterbesparende kranen en douches
Even onder de douche stappen is heerlijk, maar al gauw kost dat tientallen liters water. Zonder in te leveren op comfort, zijn er allerlei waterbesparende douchekranen- en koppen op de markt. Deze verbruiken maximaal per minuut slechts 5 tot 7 liter water. Dit staat op de verpakking of specificatie bij de kranen en douchekoppen vermeld. Of vraag advies aan de Sanitaireiland badkamerspecialist.
Besparend sanitair
De toiletblokken met dubbele spoelknop van zo’n 3 en 6 liter zijn inmiddels wel bekend. Maar de sanitairtechnieken worden steeds geavanceerder. Zo zijn er ook toiletten op de markt die geen spoelrand meer hebben. Het spoelen kost dan veel minder watervolume en het is veel eenvoudiger schoonhouden, wat ook weer bespaart.
Raam en ventilatie
Het lijkt dubbel; zowel isoleren als ventileren is het devies. Heb je een raam in de badkamer, zorg dan dat deze in geïsoleerd glas is uitgevoerd om warmteverlies te voorkomen. Zet dit raam wel voldoende vaak open om opgewarmde, vochtige lucht te laten ontsnappen want zo voorkom je schimmelvorming. Of zorg voor een ventilatiesysteem. Hoe minder schimmel, hoe minder aantasting van je badkamer
Grijs water hergebruiken
Om nog meer water te besparen, kun je ook denken aan een systeem dat douchewater hergebruikt voor het doorspoelen van het toilet. Of aan een douche met warmtewisselaar. Meer hierover weten of verder ontdekken wat wij aan duurzame badkamermeubels en inrichting bieden? Kom dan naar onze showroom en we vertellen je graag meer over deze bespaarmogelijkheden.

Bezoek de grootste sanitair showroom
Bij Sanitaireiland kun je je inloopdouche helemaal laten samenstellen naar jouw wensen. Wanden helemaal van glas zijn mogelijk, maar denk ook eens aan glazen inloopdouches die zijn gevat in een zwart frame voor een industrieel effect. We laten de mogelijkheden graag zien. Kom dan langs in onze ruim opgezette showroom om bovenstaande voorbeelden en de vele andere mogelijkheden van inloopdouches te bekijken. Wij verwelkomen u graag aan de Garststraat 9a in Maurik.